ADAPTACIJA STANA / KUĆE

Trebate li kvalitetnog izvođača za adaptaciju stana ili kuće s mogućnošću izvedbe svih radova do useljenja ?

evoMajstor nudi usluge adaptacije stanova i kuća po sistemu ključ u ruke. Nakon određenog broja godina korištenja vaš će stan ili kuća trebati više održavanja i po potrebi  kompletno adaptirati čime se ostvaruje duži vijek trajanja stana ili kuće, samim time se postiže veća vrijednost vaše nekretnine i udobniji život. Adaptacija stana / kuće nerijetko zahtijeva i dogradnju, jer znatan broj starih stanova i kuća ne ispunjava standarde sadašnjih karakteristika, efikasnost i upotrebljivost boravljenja u njima. Adaptacija stana / kuće, to jest njena opsežnija rekonstrukcija može značiti i promjenu samih gabarita stana / kuće, što bi značilo radnje na izmjenama prvotnih dimenzija.

Imamo mogućnost pružiti širok izbor usluga koje se vežu uz radove na adaptaciji stana / kuće, počevši od idejnog planiranja, izradom projektne dokumentacije do kompletno samih radova na adaptacijama. Koordiniramo za sve građevinske i obrtničke radove te prihvaćamo cjelokupno realiziranje svih radova do završetka objekta spremnog za useljenje. Uvažamo sve poznate standarde najvećih kvaliteta, poštujemo rokove i općenito kvalitetu svih izvedbi u postupku adaptacije.

Adaptacija-stana-kuce-evoMajstor
Ponuda usluge evoMajstora adaptacija stana / kuće uključuje

radnje kao što su planiranje, savjetovanje, izrada ponude, pripremni radovi na gradilištu kao što su rušenja i demontaže. Zamjena drvene i dotrajale stolarije te nabavka nove drvene stolarije ili nabava i ugradnja PVC ili ALU stolarije. Zamjena i ugradnja dovodnih i odvodnih instalacija vode i otpadnih voda. Zamjena i ugradnja električne instalacije i sve njene vezane radove. Sisteme centralnog grijanja, instalacija plina, električnog podnog grijanja, ugradnja klimatizacije i ostalog po specifikaciji investitora.

Potom slijede zidarski radovi kao što su zidanje, žbukanje, izrada podloga i glazura, izolaterski poslovi i ostalo. Radovi na suhoj gradnji/knauf koja uključuje sve materijale i sisteme stropova, podova, zidova. Popravak ili adaptacija fasade i krovišta ako je investitor tako specificirao. Keramičarski radovi koji uključuju postavljanje pločica, kamena i ostalog. Parketarski radovi na postavljanju parketa, laminata ili drugih podnih podloga. Soboslikarski radovi na ravnanju i bojenju zidova. Završna montaža sanitarne i elektro opreme.

Od same ideje adaptacije stana / kuće pa do useljenja u Vaš obnovljeni dom, posjedujemo stručnost koja će vam pomoći u donošenju najboljih odluka o stvaranju vašeg doma iz snova.
Adaptacija-stana-planiranje-evoMajstor

Postupak renoviranja

Faze renoviranja

Planiranje i priprema

Adaptacija-stana-nacrt-evoMajstor

Renoviranje stana, kuće ili nekog drugog objekta najbolje započnite sa skicama na kojima ćete popisati i nacrtati sve želje i zahtjeve. Uzmite si malo vremena i dobro razmislite o funkcionalnosti i izgledu vašeg budućeg stana / kuće te o njegovoj funkcionalnosti i estetici. Okvirni nacrt možete napraviti sami, ili vam naši stručnjaci mogu pomoći ako imate nedoumica oko pozicija i same funkcionalnosti.

Također možete angažirati arhitekta, pogotovo ako renoviranje stana / kuće obuhvaća zahvate na susjednim prostorijama i njihovu izmjenu. Svoje želje ili nacrt možete nam slobodno predočiti i stručnjaci iz evoMajstora dati će vam upute o izvedivosti i eventualnim preinakama radi same funkcionalnosti i upotrebljivosti budućeg stana ili kuće.

Prednost korištenja

usluge adaptacija stana / kuće evoMajstora je što nećete morati svakog izvođača pojedinačno kontaktirati da vam daje mišljenje i ponude, nego ćete sve to imati ujedinjeno kod nas. Korištenjem takve usluge štedite si vrijeme i smanjujete troškove

Radovi demontaže i rušenja

Adaptacija-stana-kuce-rusenje-evoMajstor

Prije svake radnje potrebno je zaštiti hodnike stana ili kuće koji vode od ulaza do lifta ili glavnog ulaza. Tako se izbjegavaju oštećenja nastala prilikom radova. Bilo bi uputno prije samih radova na renoviranju općenito, obavijestiti susjedne stanare zbog buke i upoznat se s njihovim mišljenjima što se tiče raspoloživih sati za neometan rad.

Potom slijede radovi razmontiravanja stare kupaonske opreme i sanitarija, skidanja pločica sa zidova i poda, vađenje stare električne i vodoinstalacije, vađenje okvira prozora i vrata i ostalo. Ako adaptacija uključuje i veće preinake onda idu radovi rušenja pregradnih zidova. Radovi na nosivim zidovima se isključivo rade samo po odobrenju statičara.

Skida se i stara žbuka. Nakupljeni građevinski otpad zajedno sa starom opremom otpremaju se na mjesta predviđena za zbrinjavanje takve vrste otpada.

Odvoz građevinskog otpada

Brzina odvoza građevinskog otpada koji je nastao kao posljedica skidanja pločica i starih instalacija, žbuke i zidova ovisit će o poziciji same zgrade ili kuće. Jedan od faktora je dostupnost lifta, a ako ga nema, na kojem je katu smještena kupaonica, u biti kakva je dostupnost samog prilaza.

Renoviranje vodovodnih instalacija

Renoviranje-vodovodnih-instalacija

Prije samih radova vodoinstalater savjetuje investitora da li ima nekih ograničenja što se tiče premještanja mjesta za potrošnju i ugradnji nove instalacije.

Vodoinstalateri izvode radove na vodovodnim instalacijama u prvoj fazi građevinskih radova tako što uklanjaju postojeću staru vodovodnu instalaciju, instalacije centralnog grijanja, radijatore, ventilacijske uređaje i ostalo.

Potom buše i prave kanale te utore na zidovima i podovima za novu vodoinstalaciju, označavaju mjesta za potrošnju, instaliraju novu instalaciju, ugradbene vodokotliće, pripreme za sisteme ugradbenih tuš kada koje se montiraju u pod i ostalo. Prilikom razmišljanja o tuš kadama u ravnini poda i njihovim raznim varijacijama treba provjeriti mogućnost same realizacije zbog strukture podne konstrukcije i odvoda.

Završna montaža

U posljednjim fazama adaptacije na red dolazi i završna montaža sanitarne opreme i armatura. Bilo bi poželjno imati nacrt vodoinstalacija koji je investitor pripremio kod adaptacije stana / kuće, pogotovo ako se mjesta za potrošnju premještaju. Ako investitor ne raspolaže nacrtom onda treba dobro utvrditi na kojim mjestima želi mjesta za potrošnju, naknadne želje i dogradnje jako poskupljuju čitavu adaptaciju.

Renoviranje električnih instalacija

Renoviranje električnih instalacija

Prije samih radova električar savjetuje investitora da li ima nekih ograničenja što se tiče premještanja mjesta za potrošnju i ugradnji nove instalacije. Električari izvode radove na električnim instalacijama u prvoj fazi građevinskih radova tako što uklanjaju postojeću staru električnu instalaciju, razvodni ormarić, kutije za osigurače, utičnice, prekidače i ostalo.

Potom buše i prave kanale i utore na zidovima i podovima za novu elektroinstalaciju, označavaju mjesta za trošila, potom instaliraju to jest razvode novu instalaciju. U posljednjim fazama adaptacije na red dolazi i završna montaža elektro opreme kao što su rasvjetna tijela, utičnice, sklopke i ostalo. Na kraju se testira kompletna električna instalacija.

Nacrt rasvjete i elektroinstalacija

Bilo bi poželjno imati nacrt rasvjete/elektroinstalacija koji je investitor pripremio kod adaptacije stana / kuće, pogotovo ako se mjesta za potrošnju premještaju. Ako investitor ne raspolaže nacrtom onda treba dobro utvrditi na kojim mjestima želi mjesta za potrošnju, naknadne želje i dogradnje jako poskupljuju čitavu adaptaciju.

Renoviranje kupaonice, kuhinje

Renoviranje-kupaonice

Renoviranje kupaonice predstavlja jedan od najvećih izdataka u procesu renoviranja stana ili kuće. Moderniziranje kupaonice je radnja koja sam po sebi podrazumijeva puno koordiniranog rada različitih izvođača s naglaskom preciznog i kvalitetnog rada. Nakon instalacije vode i struje, treba kvalitetno hidroizolirati podove i zidove kupaonice.

Kvalitetna hidroizolacija

Naglasak na kvalitetnu hidroizolaciju se posebno odnosi na radove kao što su postavljanje tuša u razini poda. Potom se obavljaju keramičarki radovi polaganja podne i zidne keramike. Završni vodoinstalaterski radovi uključuju završno montiranje  školjke i kotlića, tuš kadu ili tuš kabinu, klasičnu kadu i ostalu kupaonsku i sanitarnu opremu.

Mjesto na kojem će se nalaziti nova kuhinja, vodoinstalateri i električari postavljaju novu instalaciju do označenih mjesta za potrošnju. Elektroinstalacija bi po mogućnosti trebala biti dimenzionirana tako da može kasnije po potrebi preuzeti više dodatnih trošila jake i slabe struje. Važno je znati model kuhinje unaprijed koji će se ugrađivati zbog rasporeda mjesta za potrošnju koje određeni model kuhinje iziskuje. Neki modeli kuhinja dopuštaju oscilacije u rasporedu mjesta za potrošnju a neki ne.

Ugradnja stolarije, prozori, vrata

Ugradnja stolarije

Renoviranje stana ili kuće podrazumijeva i zamjenu dotrajale stolarije u vidu prozora i vrata. Nova stolarija pružit će toplinsku i zvučnu izolaciju po najvišim standardima. Uglavnom se investitor odlučuje za PVC ili ALU stolariju. Prilikom demontaže stare stolarije potrebno je obratiti pažnju da se što manje oštete zidovi. Pogotovo ako su radovi na većim visinama. Prostor ispod prozora treba osigurati.

Standardna procedura prilikom montaže stolarije.

Stranice okna u koji smještamo stolariju moraju biti glatke i izjednačene. Unutarnje dijelove zida tzv. okno koje će prihvatiti stolariju potrebno je obraditi i zaravnati žbukom. Kad se žbuka dovoljno osuši, prije same montaže, na okvire stolarije, postavlja se samoljepljiva armaturna traka za zrakonepropusnost. Okvir stolarije se potom umetne u okno i učvrsti klinovima. Turbo vijcima učvršćujemo stolariju. Prozor umetnemo u okvir kako se ne bi pomaknuo umetanjem učvršćujuće PU pjene. Nakon sušenja PU pjene, višak treba ravno odrezati kako bi se ujednačila s prozorskim okvirom.

Potom se zrakonepropusna traka prilijepi na otvore iznutra i izvana. Traka mora biti glatko prilijepljena. Kutovi moraju biti jednako čvrsto zatvoreni. Zatim se postavljaju profili za vanjsko učvršćivanje. Vrši se montaža unutarnje i vanjske klupčice. Slijedi zidarska obrada spojeva zidova sa stolarijom, soboslikarska obrada, ugradnja lajsni i tzv. silikoniranje svih spojeva.

Zidarski radovi

Zidarski radovi

Adaptacija stana / kuće podrazumijeva zidarske radove u vidu žbukanja, popunjavanju utora, novih pregradnih zidova, suhe gradnje s gips-kartonskim pločama, izrada podloga i ostalo.

Nakon skidanja stare žbuke sa zidova, na njih treba nanijeti novu žbuku. Također poslije ugradnje nove instalacije, po zidovima i podovima ostaju utori. Njih je potrebno popuniti te potom ožbukati kad su u pitanju zidovi. Na podovima se utori isto popunjavaju i onda prekriju glazurom koja će biti adekvatna za polaganje pločica i parketa.

Hidroizolacija

Izvodi se i hidroizolacija kupaonice, pogotovo je treba pravilno izvesti na mjestima kao što su ugradbeni tuš. Loše izvedena hidroizolacija prouzročit će vlaženje i curenje vode stanarima ispod i oko kupaonice. Žbuka koja se nanosi u kupaonicu mora biti sastava namijenjena za vlažne prostore, u ovom slučaju kupaonice.

Isto pravilo je i za podnu glazuru. Žbuka i glazura koja nije namijenjena za vlažne prostore imat će veliku upojnost vlage što može dovesti do postepenog slabljenja prionjivosti keramičkih pločica na zidovima i podovima te pojačanu akumulaciju vlage, što se može negativno ispoljavati na okolne prostore. Zidovi i podovi moraju u konačnici biti ravni da bi prihvat keramičkih pločica ili parketa/laminata bio optimalan.

Soboslikarski radovi

Soboslikarski radovi-Bojenje stana

U završne radove spadaju soboslikarski radovi. To je skup radova koji će vašem renoviranom životnom prostoru dati završni vizualni dojam u interijeru. Ako su u objektu obavljeni podopolagački radovi soboslikar će zaštiti podove kao i prozore te vrata. Radovi započinju impregniranjem zidova i stropova koje je onda potrebno gletati i nakon sušenja prebrusiti da bi se dobila ujednačena površina. Soboslikar će obraditi i prostore oko prozora i vrata kao i sve ostale radnje na zidovima nakon građevinskih radova.

Potom predstoje radnje bojanja zidova i stropova koje se uobičajeno izvode u dva premaza. Završni sloj boje se može nanijeti nakon što su odrađeni svi završni radovi kao što su keramičarski radovi, parketarski radovi, montaža ugradbenog namještaja i ostalog.

Polaganje keramičkih pločica

Keramicarski-radovi

Podopolagački radovi prilikom adaptacije uglavnom se odnose na polaganje keramičkih pločica, parketa ili laminata. Prije nabave keramičkih pločica trebalo bi se posavjetovati s keramičarem o odabiru veličine pločica zbog zahtjevnosti ugradnje, pogotovo u kupaonici.

Također prilikom nabavljanja pločica treba obratiti pažnju na kvalitetu istih. Trebalo bi izbjegavati tzv. niže klase pločica kao što su druga ili treća klasa. Prilikom kupnje trebalo bi provjeriti da li su pravilno odrezane i ravne jer se to može poslije odraziti na ugradnji te napraviti velike poteškoće a kao rezultat dobiju se podovi sa sitnim i vidljivim uzdignutim rubovima na nekim mjestima koji se osjete prilikom hodanja i dodira.

Podloga

Podloga za keramičara mora biti ravna i suha. Nepravilno izvedena i neravna podloga napravit će dodatne troškove. Ljepilo za pločice mora biti kvalitetno i prilagođeno modelu pločica koje se ugrađuju. Ako je ugrađeno podno grijanje onda i ljepilo mora biti prilagođeno njemu.

Polaganje parketa, laminata

Polaganje parketa, laminata

Podloga za parket mora biti suha po uvjetima struke. Ako je napravljena nova podloga parketar će izmjeriti vlažnost iste prije ugradnje parketa. Radnje kod ugradnje masivnog parketa su takve da parketar mora više puta brusiti parket i potom ga lakirati.

Kad je u pitanju gotovi parket, takva obrada neće biti potrebna zbog činjenice da je tvornički parket već pripremljen za ugradnju odmah. Tako je isto i s laminatom, on se ugrađuje odmah, krasi ga brzina izvođenja i odlična tolerancija na habanje i nosivost.

Završne montaže

Završne montaže kod adaptacije
Nakon uspješne i kvalitetno provedene adaptacije stana, slijede završne montaže opreme kao što su:
 • ugradnja umivaonika  
 • montiranje armatura
 • ugradnja tuš kabine
 • ugradnja bidea
 • montiranje utičnica
 • ugradnja radijatora
 • ugradnja osigurača
 • montaža sobnih vrata
 • ugradnja wc školjke
 • montaža tuš kade
 • ugradnja bojlera
 • montaža ogledala
 • montiranje sklopki
 • rasvjetna tijela
 • ugradnja kuhinjske opreme
 • montiranje ostale opreme

Montira se i tzv. oprema slabe struje kao što su antenski sustavi, alarmni uređaj, video nadzor, routeri, telefonski priključci i ostala oprema. Radovi na završnim montažama zahtijevaju povećanu pažnju da ne dođe do oštećenja zidova i boje na njima. Određene boje znaju biti jako zahtjevne i ne dozvoljavaju eventualne popravke što znači dodatni trošak.

Kuhinju bi bilo svrsishodno naručiti dok još traju radovi jer neki modeli zahtijevaju duži rok izrade i dostave. Također za kupaonsku opremu ako nije kupljena odmah na lageru, treba doznati koliki bi bili rokovi isporuke. Takvim pristupom se smanjuju prazni hodovi u opremanju stana.

 

Pitanja i odgovori

Ako preuređenje stana zahtjeva promjenu tlocrtnog rasporeda, smanjivanje ili povećanje veličine soba, povećanje kupaonice, dodavanje radne sobe i ostale veće preinake, odgovor će biti DA.

Projekt uređenja interijera ima nekoliko etapa : idejni projekt, izvedbeni projekt, odabir opreme, troškovnik, nadzor. Do koje će faze investitor angažirati arhitekta i njegove usluge, ovisit će o njemu samom i budžetu za adaptaciju.
Investitori se ponekad odlučuju samo za prvu fazu kako bi dobili dojmove samih mogućnosti njihovog stana, pa kasnije donijeli odluku hoće li krenuti u renoviranje ili ne

Na ovo pitanje je nemoguće jednoznačno odgovoriti. Prvo treba napraviti procjenu stana koji namjeravate adaptirati. To bi značilo trenutna procjena same nekretnine, lokacija, veličina, dostupnost trgovina, stanica, vrtića, škola i ostaloga.

Onda sama arhitektonska vrijednost same zgrade u kojoj je stan. Ako je zgrada zaštićena, adaptacija u njoj bi bila primjerena, jer će prije ili poslije svi stanovi u njoj biti renovirani a sama zgrada imati veću vrijednost.

Stanovi u zgradama prije 2 sv. rata imaju osjetno više prostora. Stanovi u novogradnjama nemaju takav komfor, a ako i imaju onda su cijene poprilične.

Trebalo bi biti vođen razmišljanjem što se dobije investiranjem u adaptaciju. Ponekad je sama lokacija nezamjenjiva s novogradnjom. Novogradnje su često na lokacijama koje ne daju onaj pravi štih življenja. Na investitoru je da sam odluči.

Za detaljnu adaptaciju koja će udahnuti štih novogradnje i omogućiti godine kvalitetnog življenja potrebno je promijeniti svu instalaciju. Iz jednostavnog razloga što je stara instalacija dotrajala i davno joj istekao trajanja.

Ovisi o zahtjevnosti samih radova. Neka osnovna adaptacija može trajati od 5 do 9 tjedana. Ako se radi o većem zahvatu u prostoru koji uključuje prenamjenu i veličinu prostorija, onda može trajati od 9 do 13 tjedana. Procjena roka trajanja radova se daje nakon opsežne analize svakog pojedinog objekta za adaptaciju.

Za takvu radnju je potrebno odobrenje statičara. Statičar izrađuje projekt konstrukcije, odnosno za konstrukcije. On određuje dali je nosivi zid uopće moguće ukloniti.  Usluge statičara su potrebne da predloži tehničko rješenje za pojačanje ako se uklanjaju nosivi zidovi.

Odgovor bi bio DA. Prema zakonu, radovi na adaptaciji stana uglavnom se ne smiju raditi između 22:00 i 8:00h te 13:00 i 14:00h. Bez obzira što ćete se pridržavati tog rasporeda, savjetuje se da obavijestite svoje susjede prije nego što započnete s radovima. Uspostavite dogovor o zajedničkim vremenskim intervalima unutar kojih ih neće smetati buka od radova.

Građevinska dozvola je potrebna samo ako se radi o rekonstrukciji.

Rekonstrukcijom se utječe na samu površinu kao što je nadogradnja ili uklanjanje dijela zgrade, podjela jednog stana u dva, utjecaj na udaljenost od međa i sl.

Ako se izvode radovi kojima se ne utječe na spomenute situacije, tada građevinska dozvola neće biti potrebna već je potreban samo glavni projekt.

Glavni projekt se dakle radi kada se vrši preuređenje kojim se mijenja raspored prostora, odstranjuju nenosivi zidovi, ugrađuje nova instalacija, prilagodba prostora za obavljanje nove djelatnosti koja se razlikuje od one koja je navedena u građevinskoj dozvoli.

Za adaptaciju u kojoj se ne mijenja raspored i veličina prostorija te nema zahvata na vanjskim gabaritima objekta, nije potrebna nikakva dokumentacija.

Adaptacija stana / kuće

Adaptacija stana / kuće predstavlja sveobuhvatan izazov kako za investitora tako i za izvođača. evoMajstor kreiranjem kvalitetne suradnje sa svojim klijentima može pružiti maksimalnu profesionalnu uslugu usredotočujući se na sve potrebe investitora
Adaptacija stana - kuće

Adaptacija stana / kuće - evoMajstor nudi usluge adaptacije stanova i kuća po sistemu ključ u ruke. Imamo mogućnost pružiti širok izbor usluga.

 Adaptacija stana / kuće