ADAPTACIJA KUPAONICE

Trebate li kvalitetnog izvođača za adaptaciju kupaonice s mogućnošću izvedbe svih radova ?

EvoMajstor nudi usluge adaptacije kupaonice po sistemu ključ u ruke. Nakon određenog broja godina korištenja vaša će kupaonica trebati sve više popravaka i općenito održavanja a kada samo održavanje ne bude više isplativo, vjerojatno i kompletno adaptirati. Tako ćete ostvariti duži vijek i kvalitetu prostora u kojem boravite. Moderna kupaonica je ogledalo svakog stana ili kuće. Adaptacija kupaonice je radnja koja će rezultirati većom vrijednosti vaše nekretnine i podariti kvalitetno boravljenje.

 

 

Adaptacije kupaonica uobičajeno obavljamo u stanovima, kućama, poslovnim prostorima do kompletnog završetka. Nakon završenih radova, vlasnik može odmah upotrebljavati svoju novu kupaonicu.

Adaptacija kupaonice jedan je od najvećih troškova u stanu ili kući. Moderniziranje kupaonice zahtijeva koordiniran i točan rad više izvođača. Osim novih vodoinstalacija i instalacija struje, trebat će obavit radnje hidroizolacije podova i zidova te potom obaviti radnje keramičarskih radova polaganja keramike na zidove i podove. Kupaonsku opremu koju je investitor sam nabavio ili za to ovlastio vodoinstalatera, po završetku radova, isti vodoinstalater obavlja završno montiranje kupaonske opreme kao što je WC školjka i pripadajući kotlić, tuš kabinu ili kadu i armature. Kupaonski namještaj montira i ugrađuje stolar ili monter iz trgovine u kojoj je namještaj kupljen.

Od same ideje, pa do kompletno obnovljene Vaše kupaonice, posjedujemo stručnost koja će vam pomoći u donošenju najboljih odluka i stvaranju vašeg kupaonice iz snova.
Adaptacija-kupaonice
Radovi koji su uključeni u adaptiranje kupaonice:
Postupak kod renoviranja kupaonice
Postupak-kod-renoviranja-kupaonice

Adaptacija kupaonice je postupak koji uključuje više različitih radova međusobno kompatibilnih. Radovi počinju zaštitom stana, kuće ili poslovnog prostora, ovisno o mjestu izvođenja radova. Potom slijede radovi razmontiravanja stare kupaonske opreme i sanitarija, rušenje pločica s pločica zidova i poda te njihov odvoz.

Ako je ugovoreno, a preporučljivo je, slijede radnje zamjene vodoinstalacija i elektroinstalacija, vađenje stare i ugradnja nove te njihovo ispitivanje prije pokrivanja. Vrši se daljnji odvoz građevinskog otpada koji se u međuvremenu nakupio da se napravi mjesta za daljnje radove. Zidarskim radovima se popune utori nastali od ugradnje instalacija, izravnavaju se zidovi i podovi do razine za idealni prihvat pločica.

 

 

Keramičarski radovi započinju analizom zidova i podova, ako im je ravnost i suhoća zadovoljavajuća, kreće postupak pripreme i polaganja pločica te potom fugiranja istih. Nakon keramičarskih radova slijedi montiranje kupaonske opreme, soboslikarski radovi, silikoniranje spojeva i sanitarne opreme. Obavljanjem završnog čišćenja u kojem se generalno očiste pločice od ostataka mase za fugiranje i ostalih radova, kupaonica je spremna za uporabu.

Adaptacija kupaonice je zahtjevna radnja koja uključuje planiranje i pripremu s dobro specificiranim detaljima. S financijske strane, dobro je u detalje napraviti kalkulaciju svih troškova. Financijski gledano, kupaonica je najzahtjevnija prostorija u stanu ili kući. Ako se rade veće preinake, za raspored i nacrt može se angažirati arhitekt, za dizajn same kupaonice dizajnera interijera. EvoMajstor će svakoj adaptaciji pristupiti jedinstveno tražeći optimalno rješenje za modernu i kvalitetnu kupaonicu.

Koliki su troškovi kompletne obnove kupaonice?
Cijena obnove kupaonice

Renoviranje kupaonice i kompletan trošak njene obnove ovise o zahtjevnosti same adaptacije, građevinskih preinaka, broju trošila, njenoj veličini i ugrađenoj opremi.

Trošak demontaže stare sanitarne opreme i odvoza građevinskog otpada koji je nastao kao posljedica skidanja pločica i instalacija ovisit će o lokaciji samog objekta, npr. dali je zgrada s liftom ili bez, na kojem se katu nalazi, dostupnost prilaza. Troškovi za ugradnju novih vodovodnih i elektroinstalacija kupaonice ovise o broju mjesta za potrošnju i opremi koja se ugrađuje u kupaonicu.

Troškovi za zidarske radove ovise o vremenu potrebnom za popunu utora nastalih nakon ugradnje nove instalacije, obimu nadogradnje, ravnanju zidova i podova, poziciji lokacije samog objekta zbog pristupa. Trošak za polaganje pločica će ponajprije ovisiti o cijeni samih pločica.One mogu jako varirati. Treba izabrati kvalitetnu pločicu koje će osim estetske imati i funkcionalnu narav u vidu čvrstoće i održavanja. Cijena samih keramičarski radova je u biti ujednačena s prosjekom.

Trošak ugradnje kupaonske opreme ovisit će prvenstveno o cijeni same kuponske opreme koja može jako varirati. Cijena same montaže nije velika u usporedbi s cijenom same opreme. Adaptacija kupaonice je najskuplja prostorija za obnovu u stanu ili kući zbog njene kompleksnosti. Pogotovo ako se ide na kompletnu obnovu s novom instalacijom ili preinakama koje obuhvaćaju druge prostorije u objektu

Cijena renoviranja

neke prosječne kupaonice u stanu ovisi o njenoj veličini i zahtjevnosti. Cijena kompletnog renoviranja kupaonice s novim instalacijama, pločicama i sanitarnom opremom, kreće se od oko 3.000,00kn pa do 5.000,00kn/m2. Cijena je samo orijentacijska, konačna cijena se dobije kad se specificiraju sve želje investitora i zahtjevnost same obnove. Zbog toga obnova kupaonice može biti dosta veliki trošak, općenito u stanu ili kući. Pošaljite nam upit i dobit ćete ponudu za preuređivanje kupaonice. Pri sastavljanju ponude ponudit ćemo savjete koji bi vam mogli racionalizirati čitavu obnovu kupaonice te čitav trošak dovesti u prihvatljive okvire.

Renovacija kupaonice - Postupak

Planiranje i priprema
Nacrt-za-adaptaciju-kupaonice

Renoviranje kupaonice najbolje započnite sa skicama na kojima ćete popisati i nacrtati sve želje i zahtjeve. Uzmite si malo vremena i dobro razmislite o funkcionalnosti i izgledu vaše buduće kupaonice te pozicijama kupaonske opreme. Okvirni nacrt možete napraviti sami, ili vam naši stručnjaci mogu pomoći ako imate nedoumica oko pozicija opreme i same funkcionalnosti.

Također možete angažirati arhitekta, pogotovo ako renoviranje kupaonice obuhvaća zahvate na susjednim prostorijama. Svoje želje ili nacrt možete nam slobodno predočiti i stručnjaci iz evoMajstora dati će vam upute o izvedivosti i eventualnim preinakama radi same funkcionalnosti i upotrebljivosti buduće kupaonice.

Prednost korištenja usluge adaptacija kupaonice evoMajstora je što nećete morati svakog izvođača pojedinačno kontaktirati da vam daje mišljenje i ponude, nego ćete sve to imati ujedinjeno kod nas. Korištenjem takve usluge štedite si vrijeme i smanjujete troškove.

Radovi rušenja u kupaonici
Skidanje-plocica-u-kupaonici.

Prije svake radnje potrebno je zaštiti dijelove stana ili kuće koji vode od ulaza do kupaonice. Tako se izbjegavaju oštećenja nastala prilikom radova. Potom slijede radovi razmontiravanja stare kupaonske opreme i sanitarija, skidanja pločica sa zidova i poda, vađenje stare električne i vodoinstalacije. Nakupljeni građevinski otpad zajedno sa starom opremom otpremaju se na mjesta predviđena za zbrinjavanje takve vrste otpada.

Brzina demontaže stare kupaonske opreme i odvoza građevinskog otpada koji je nastao kao posljedica skidanja pločica i starih instalacija ovisit će o poziciji same zgrade ili kuće. Jedan od faktora je dostupnost lifta, a ako ga nema, na kojem je katu smještena kupaonica, u biti kakva je dostupnost samog prilaza.

Bilo bi uputno prije samih radova na renoviranju kupaonice općenito obavijestiti susjedne stanare zbog buke i upoznat se s njihovim mišljenjima što se tiče raspoloživih sati za neometan rad. Tako se izbjegavaju daljnje neugodne situacije.

Renoviranje instalacija u kupaonici
Renoviranje-vodoinstalacija

Vodoinstalateri ugrađuju nove instalacije, mjesta za potrošnju,kade, ugradbene vodokotliće, pripreme za sisteme ugradbenih tuš kada koje se montiraju u pod. Također postavljaju cijevi za centralno grijanje do radijatora ako ga objekta posjeduje. Prilikom razmišljanja o tuš kadama u ravnini poda i njihovim raznim varijacijama treba provjeriti mogućnost same realizacije zbog strukture podne konstrukcije i odvoda.

Električari razvode električnu instalaciju do označenih mjesta za trošila kao što su perilica, sušilica, električni bojler, utičnice, sklopke, rasvjetna mjesta i ostalo. Ako se ugrađuje podno grijanje treba provjeriti izolaciju ispod glazure. Nedostatak podne izolacije ispod podne glazure uzrokovat će povećanu potrošnju električne energije i slabiji efekt topline.

Mjesta za potrošnju i trošila je najbolje prije označiti u nacrtu kupaonice. Tako se dobije uvid u funkcionalan i estetski dojam svih komponenti u kupaonici i izbjegnu kasnije moguće preinake koje poskupljuju samu adaptaciju kupaonice. Instalateri po završetku poslova provjeravaju instalacije te ih testiraju.

Zidarski radovi u kupaonici
Zidarski radovi u kupaonici

Poslije ugradnje nove instalacije, po zidovima i podovima ostaju utori. Njih je potrebno popuniti te potom ožbukati kad su u pitanju zidovi. Na podovima se utori isto popunjavaju i onda prekriju glazurom koja će biti adekvatna za polaganje pločica.

Izvodi se i hidroizolacija kupaonice, pogotovo je treba pravilno izvesti na mjestima kao što su ugradbeni tuš. Loše izvedena hidroizolacija prouzročit će vlaženje i curenje vode stanarima ispod i oko kupaonice. Žbuka koja se nanosi u kupaonicu mora biti sastava namijenjena za vlažne prostore, u ovom slučaju kupaonice.

Isto pravilo je i za podnu glazuru. Žbuka i glazura koja nije namijenjena za vlažne prostore imat će veliku upojnost vlage što može dovesti do postepenog slabljenja prionjivosti keramičkih pločica na zidovima i podovima te pojačanu akumulaciju vlage, što se može negativno ispoljavati na okolne prostore. Ako je kupaonica imala veće preinake u vidu proširenja, onda će imati potrebu za novim zidovima. Zidovi i podovi moraju u konačnici biti ravni da bi prihvat keramičkih pločica bio optimalan.

Polaganje keramičkih pločica
Polaganje-keramickih-plocica-u-kupaonici.

Nakon pravilno izvedenih zidova i podova na redu su keramičarski poslovi. Materijali kao što je ljepilo za pločice mora biti fleksibilno to jest prilagođeno ugradnji u vlažnim prostorima. Izabrane pločice moraju biti kvalitetne i ravne. Samo tako se može izvesti precizna ugradnja.

Ako su kupljene pločice koje imaju puno nedostataka a takve se prodaju pod tzv. drugom ili trećom klasom, keramičar će imati problema pri ugradnji istih a vjerojatno će se nakon završetka ugradnje vidjeti nepravilnosti uzrokovane nepravilnostima na samim pločicama. Poanta je da ne štedite na pločicama, nabavite one koje zadovoljavaju standarde modernih kupaonica a to znači da moraju imati minimalnu toleranciju na nepravilnosti.

Nakon polaganja pločica na redu je fugiranje, to jest popuna razmaka između pločica. Ovdje također stavljamo naglasak na kvalitetnu masu za fugiranje prilagođenoj vlažnim prostorima koja će zadržati svoju opstojnost kroz godine korištenja kupaonice. Keramičar će također obaviti tzv. silikoniranje vertikalnih i horizontalnih spojeva, to jest podova i zidova.

Soboslikarski radovi
Soboslikarski radovi u kupaonici

Jedan od zadnjih radova su soboslikarski radovi i montaža kupaonske opreme. Ako su ugrađene zidne keramičke pločice do stropa, onda će samo strop biti bojan. Ako se pločice ne ugrađuju do stropa, soboslikar će imati posla i na manjim dijelovima zida.

Ovdje pritom treba obratiti pažnju na ostatke ljepila koji ostaje na završnom redu pločica prema stropu. Dobar keramičar će ostatke ljepila ukloniti na vrijeme ostavljajući prostor uredan za soboslikarske radove. Otvrdnuti ostaci ljepila poslije mogu stvoriti dodatne radove i povećano gletanje zida.

Završna montaža
Završne montaže u kupaonici

Montaža kupaonske opreme je završna radnja. Uobičajeno, ugradnju kupaonske opreme obavlja isti vodoinstalater koji je ugradio i novu vodoinstalaciju. Montiraju se i nova kupaonska vrata. Nakon ugradnje opreme pristupa se tvz. silikoniranju kupaonske opreme to jest na spojevima zidova, podova s opremom. Potom će električar ugraditi rasvjetna tijela i ostalu opremu kao što su sklopke, utičnice, električni bojler. itd. Na kraju se obavlja završno čišćenje u kojem se temeljito očisti kupaonica i kao takva predaje investitoru na korištenje.

Adaptacija kupaonice predstavlja sveobuhvatan izazov kako za investitora tako i za izvođača. evoMajstor kreiranjem kvalitetne suradnje sa svojim klijentima može pružiti maksimalnu profesionalnu uslugu usredotočujući se maksimalno na sve potrebe investitora
Adaptacija kupaonice

Adaptacija kupaonice – evoMajstor nudi usluge adaptacije kupaonice po sistemu ključ u ruke. Od ideje, pa do kompletno obnovljene kupaonice.

Adaptacija kupaonice